Tot rust en bezinning komen? Ook thuis kan het. 10 tips.
Een thuisretraite is een goede manier om je hoofd tot rust te brengen, je batterijen op te laden en ruimte te maken voor andere inzichten dan die je met je gedachten kan bedenken.
Alleen gebeurt dat niet zo maar.
Het komt niet uit de lucht gevallen, zeg maar, zo’n thuisretraite.
Met deze 10 tips ben je echter snel al een heel stuk op weg.
1 Plan een dag in je agenda en blokkeer het met een groot hart als me-time
Beschouw het ook als een afspraak waar je niet onderuit kan. Hierdoor maak je een verbintenis met jezelf even belangrijk als een afspraak met een ander.
Want dat is het risico en ook het grote verschil met een coachingreis bijvoorbeeld. Waar je bij een thuisretraite toch makkelijker de verleiding hebt om de tijd tóch voor iets anders te gebruiken, is dat bij een geboekte reis niet zo. Daardoor zie ik ook heel vaak dat ja zeggen tegen een coachingreis al heel wat in gang zet. Omdat je daardoor ook ja zegt tegen jezelf.
2 Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook voor een thuisretraite
Zorg dat er al een heerlijke maaltijd in huis is. Of dat je al weet op welke voor jou mooie en inspirerende plek je wil gaan lunchen. Vul je voorraad kaarsjes aan als je daar van houdt. En heb eventueel de muziek al uitgezocht.
3 Verwittig mensen uit je omgeving dat je er een dag niet bent
Juist zoals je zou doen wanneer je op vakantie gaat. Meld hen dat je die dag niet bereikbaar bent. Ook voor je huisgenoten kan het goed zijn om iets te regelen en te bespreken wat je van plan bent zodat je het huis lang genoeg voor jezelf hebt.
4 Ga offline
Een dag zonder sociale media is een weldaad voor de rust in je hoofd. Dat ervaar ik ook tijdens de ‘Deconnect to reconnect’ inspiratiereis in Marokko waar we 6 dagen geen ontvangst hebben.
Zet dus je telefoon en sociale media uit, stop je laptop weg en je kan er zelfs voor opteren om ook het gekwebbel van de radio een dag te vervangen door non-stop muziek. Op soundcloud bijvoorbeeld kan je een hele dag lang luisteren naar alle soorten.
5 Start je thuisretraite met een intentie
Daarvoor kan je beginnen met een meditatie. Laat je intentie opkomen, spreek ze hardop of in je hoofd uit, of schrijf ze op. Als je inspiratie zoekt, ik heb een korte meditatie ingesproken op dag 2 van de gratis videocursus ‘Stop met vastlopen. Start met innerlijk pelgrimeren.’ Die kan je als basis gebruiken, als je wil.
6 Doe aan pelgrimschrijven
Hiermee ga je opschrijven wat opgeschreven wil worden, al dan niet op basis van een startvraag. Een kwartier lang. Omdat je door het continu doorschrijven in een andere ruimte in jezelf komt dan je bewuste geest. Waar misschien net het inzicht ligt dat je zoekt. Ook deze techniek vind je uitgebreid beschreven in de gratis videocursus ‘Stop met vastlopen. Start met innerlijk pelgrimeren.’ Op dag 4.
7 Ga de natuur in
Een thuisretraite houden wil niet zeggen dat je thuis moet blijven. Net zoals bij een ver-weg-retraite is ook bij ons de natuur heilzaam en een bron van inspiratie. Dus doe een wandeling(etje), zet je ergens op een bank of op het gras en neem de omgeving in je op.
8 Schrijf op het eind je ervaringen op
Aan het eind van je thuisretraite gekomen? Noteer dan voor jezelf hoe de dag geweest is voor je. Wat heeft het je gebracht? Welke ideeën of inzichten zijn er binnen gekomen? Zo kan je het nadien nog eens nalezen.
Dit verlengt de effecten van je thuisretraite. Kan je het concreet maken? Welke acties wil je koppelen aan je inzichten? Ook die zijn goed om te noteren.
9 Doe het
Alles begint met het ook effectief te doen! Plan die thuisretraite in als je voelt dat je er behoefte aan hebt. Wat dat andere stemmetje in je hoofd ook zegt. Besef dat tijd voor jezelf essentieel is om te kunnen blijven geven. In je gezin, voor je familie, voor vrienden, op je werk.
10 Verwacht niet te veel
Verwachtingen zijn vaak de grootste dooddoeners. Laat gebeuren wat gebeurt. Laat zijn wat er is. En sta open voor wat zich aandient. Misschien komt er zo wel een mooier cadeau dan wat je had kunnen bedenken. Net zoals bij de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. Vaak ontdekken de deelneemsters al lopend wat hun eigenlijke doel is. En dat is dan vaak iets heel anders dan wat ze van tevoren met hun hoofd bedacht hadden. Niet voor niets is mijn uitspraak: ‘de camino naar Santiago brengt je wat je nodig hebt, en dat is niet noodzakelijk wat je wil.’
Op een mooie thuisretraite!
P.S. Heb jij behoefte aan een langere retraite? Eens even tijd nemen voor jezelf? Ga mee op innerlijke pelgrimstocht. Benieuwd? >> Klik dan hier