6 redenen waarom je blijft in je job (terwijl je er eigenlijk weg wil)
Kan jij je voorstellen dat dames wanneer ze bij mij komen, eigenlijk al lang weg willen uit hun job? Misschien herken je het wel. Toch duurt het vaak een hele tijd vooraleer ze de stap zetten. Spijtig genoeg zitten heel wat onder hen op dat moment al thuis met burn-out. Of voelen ze dat hun lichaam duidelijk signalen geeft dat het zo niet langer kan.
Maar waarom blijf je zo lang in een job terwijl je er eigenlijk weg wil? Ik geef je 6 redenen.
1. angst en onzekerheid bepalen de toon
Dit is een zeer belangrijke reden om jou te houden in de verkeerde job. Bovendien komt angst in verschillende vormen.
Zo kan je het gevoel hebben dat je niet weet wat je krijgt. ‘Is die nieuwe job wel wat ik wil? Gaat het niet in elk bedrijf iets zijn?’ zijn argumenten die ik vaak hoor. Dus blijf je maar zitten. Want dan weet je tenminste wat je hebt. Ook al word je niet blij van je werk. De angst en de onzekerheid zijn groter dan jouw verlangen om te gaan doen wat bij je past.
2. je afvragen hoe
Ik hoor het zo vaak: “Hoe moet ik het doen? Hoe begin ik eraan? Hoe moet ik mijn weg kiezen? Ik zoek vacatures maar vind niks leuks.“ Als je het antwoord wist op die vraag, dan was je al een hele stap verder en was je waarschijnlijk al op weg naar die job die wel bij je past. Alleen, hoe vaker je deze vraag stelt, hoe gefrustreerder je wordt.
3. denken vanuit beperkingen
Kan jij perfect zeggen wat je niet meer wil? Fantastisch. Dat is een begin. Alleen, stel dat ik je vraag om niet naar rode auto’s te kijken wanneer je straks naar huis rijdt of richting de supermarkt gaat. Je mag echt niet naar rode auto’s kijken. Wat denk je dat er gebeurt?
Zolang je focust op de job die je niet meer wil, blijf je dit zien. Dit sluit je af van het ontdekken van mogelijke nieuwe jobs en kansen die beter bij je passen.
4. blijven voor het geld
Er is absoluut niks mis met geld verdienen. Integendeel. Het is nu eenmaal een feit dat we geld nodig hebben. Maar als je je job enkel voor het geld doet, mis je een belangrijke drijfveer.
Veel mensen blijven in een job voor het geld. Omdat ze denken dat ze met minder niet toe komen. Weet je dat dat een vicieuze cirkel is? Als je niet gelukkig bent in je job, ga je dingen kopen om te compenseren, waarna je die job weer nodig hebt om je bankrekening aan te vullen.
Weet jij waar jouw geld naartoe gaat? En waarom je koopt wat je koopt? Misschien kom je met minder ook toe. Of blijkt die job toch goed te betalen. Zodat je wel kan gaan voor die job waar je stiekem van droomt.
5. met je verstand je jobkeuzes bepalen
Herken je momenten dat je intuïtie je vertelde iets te doen, maar dat je verstand het won en je het niet deed, waarna je spijt had? Ook in je carrière kom je kansen tegen. Maar als je je verstand het antwoord laat zoeken, komen meestal de angst, onzekerheid en excuses boven. En niet alle opportuniteiten of stappen lijken logisch, zeker niet voor de buitenwereld.
6. geen doelen stellen
Praat jij in termen van “Ik zou eigenlijk graag een andere job willen”? Of “Als ik kon, zou ik iets heel anders doen?” Dan is de kans klein dat er iets verandert.
Dit is veel te vrijblijvend. Bovendien zet je jezelf zo op de passagierszetel en niet aan het stuur waardoor je het gevoel hebt dat het van anderen of de omstandigheden afhangt. Niet het meest prettige gevoel.
Mijn vraag aan jou
En jij? Van welke belemmering heb jij last? Waardoor laat jij je tegenhouden in het realiseren van je jobdromen?
Herken jij jezelf? Dan weet je nu waarom je nog steeds zit in een job die niet meer bij je past. En wat je te doen staat.
bron: foto flickr.com