6 tips voor een geslaagde carrièreswitch
Droom jij ervan iets anders te doen? Ben je je job beu en vraag je je af “Is het dit wat ik wil blijven doen?” of “Waar doe ik het voor?”
De vrouwen die ik spreek en begeleid, dromen er allemaal van iets anders te doen. Maar hoe ga je nu richting een geslaagde carrièreswitch?
Een carrièreswitch is volgens mij een proces en nooit een kant-en-klaar oplossing. Het gaat over jezelf leren kennen, jezelf het geluk te gunnen en te geloven dat je het verdient om je dromen te realiseren.
Wanneer is een carrièreswitch geslaagd? Natuurlijk weet je dat maar pas achteraf. En bovendien is het een reis met vallen en opstaan.
Maar met deze zes tips ga je ongetwijfeld op goede weg.
6 tips voor een geslaagde carrièreswitch
1. Laat je werk passen in jouw hogere doel
Een geslaagde carrièreswitch waarbij je gaat voor je dromen en doet wat écht bij je past heeft volgens mij in eerste instantie te maken met het kennen van je hogere doel, je levensdoel, je missie. Kies vooral het woord dat het best bij je binnenkomt.
Het is maar pas als je weet wat je wil met je leven, waar jouw werk een onderdeel van is, dat je werkgeluk en vervulling in je werk kan vinden. Zo ervaar je zingeving in je werk.
Zo kan bijvoorbeeld een poetsvrouw die geen vervulling vindt in haar job wanneer ze bij particulieren werkt, die wel vinden wanneer ze poetst in het ziekenhuis. Omdat ze wéét dat haar job belangrijk is, omdat ze met propere kamers bijdraagt aan de gezondheid van mensen.
2. Luister naar je innerlijke stem
Maar al te vaak laten we onszelf leiden door een ideaalbeeld. Je doet de activiteiten die van jou worden verwacht en waar een beloning (in de vorm van geld, goedkeuring of status) aan vasthangt. De kans dat je je hierdoor onvervult voelt, is groot.
Luister daarom naar je innerlijke stem die jou vertelt waar jij blij van wordt, en bepaal op basis daarvan je carrièreswitch.
3. Droom groot, maar zet kleine stappen
Het is helemaal oké om te dromen en vooral ook om je dromen waar te maken. Ik zie alleen regelmatig (en betrap er mezelf ook wel op) dat groot dromen je kan tegenhouden om een geslaagde carrièreswitch te doen. Want omdat je dromen zo groot zijn, ga je er onmiddellijk bij denken ‘dat gaat me nooit lukken’ of ‘hoe moet ik dat in hemelsnaam doen?’
Om je carrièreswitch vorm te geven is het daarom belangrijk om een eerste kleine stapje te bepalen, op weg naar die grote droom.
Want ook een marathon wordt gelopen door te starten met de eerste stap.
4. Zoek dingen uit vooraleer je het afschiet
“Ja maar, daar kan ik mijn boterham niet mee verdienen.”
“Ja maar, daar verdien je niet veel mee.”
“Ja maar, dat zal wel een lange opleiding zijn.”
“Ja maar, ik heb daar niet de juiste achtergrond voor.”
“Ja maar, dan ga ik minder verdienen en dat gaat niet.”
Dit is een greep uit de redenen die ik vaak hoor om een stap niet te zetten. Mijn antwoord daarop is steevast: “misschien heb je gelijk, misschien ook niet. Zoek het uit”.
Heb je misschien recht op premies zoals loopbaanonderbreking? Zoek het uit.
Verdient die job echt minder? Bel eens iemand die die job doet.
Moet jij die opleiding volgen? Ga eens naar een infomoment van het opleidingsinstituut.
Je vraagt jezelf best af of de gedachten die je hebt echt waar zijn, of een mogelijk excuus om je te houden waar je bent. En je dus geen stappen zet naar jouw carrièreswitch. Hoe doe je dat beter dan door de telefoon te nemen en te bellen met mensen die er iets van weten?
5. Vertel het rond
Spreek vooral veel mensen aan over je plannen voor een carrièreswitch. En dan niet: “ik ben dit beu en wil iets anders”, want dan ben je aan het klagen en dan kan een ander je niet helpen. Maar vertel wat je wil, waar je goed in bent en wat jouw hart sneller doet kloppen. Ook al kan je daar geen specifieke jobomschrijving op plakken.
Want anderen kijken met een heel andere blik naar je plannen en kunnen je wel eens advies geven waar je zelf nooit was opgekomen.
Hou je trouwens niet in om ook minder bekenden aan te spreken als je denkt dat zij info hebben die voor jou echt nuttig kan zijn.
6. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen
Natuurlijk moet je zelf van punt A naar B gaan. Natuurlijk ga jij zelf stappen moeten zetten. Die zet iemand anders echt niet voor je. Maar laat het idee los dat je het allemaal alleen moet doen.
Voor een geslaagde carrièreswitch moet je bereid zijn om naar jezelf te kijken. Misschien wel in jezelf te investeren. Een geslaagde carrièreswitch kost bovendien vaak tijd. Niets is zo fijn dan op die momenten iemand naast je te hebben die met je meeloopt, die gelooft in je en die mee naar mogelijkheden zoekt.
Durf dus hulp vragen en wees bereid om te investeren in jezelf. Je maakt er niet alleen jezelf, maar de hele wereld, gelukkiger mee.
Een geslaagde carrièreswitch is een weg waarbij er heel wat werk aan de winkel is. Het is een reis om stap voor stap jezelf beter te leren kennen.
Mijn vraag aan jou
Aan welke van deze 6 tips heb jij het meest?
Beste Inge,
Ik heb het meeste gehad aan de tip: Vertel het rond. Dat is het laatste wat on mij opkomt, omdat ik bang ben dat iemand anders een ’taak’ (vind de juiste benaming niet) van mijn levensdoel overneemt. Ik worstel dan ook veel met de vraag: Waarom ben ik hier?
Groetjes,
Nelle
hoi Nelle,
ik denk dat wel meer vrouwen zich hier in herkennen. Ik lees “ik ben bang dat…” en dat is het juist: dat je daardoor vanuit angst handelt. Maar misschien is het eerst wel belangrijk om te weten waarom je hier bent. Want als je dat weet, weet je ook hoe je dat op jouw eigenste manier kan. En dan zijn er misschien anderen die hetzelfde doen, maar nooit op de Nelle-manier want jij bent uniek.
Bedankt ! Ik vind ze alle 6 heel nuttig! Wat ik ook belangrijk vind is dicht bij mezelf te blijven. In mezelf te blijven geloven en mezelf dit te gunnen !
Waauw, super Ilse. In jezelf geloven en het jezelf gunnen. Je slaat de nagel helemaal op de kop. Dit zijn belangrijke elementen voor succes.
Lieve Inge, dank voor je inspirerende artikel. Al is het geen nieuw nieuws voor mij, is het toch fijn om af en toe herinnerd te worden aan deze succesfactoren. Als het even tegen zit of ik begin te twijfelen aan de carrière switch die ik wil maken dan denk ik direct aan mijn hogere doel, de reden waarom ik dit wil doe. En dat helpt om weer vooruit te gaan.
hoi Ruth, dank je wel voor je berichtje. Fijn dat je telkens weer dat hogere doel van je voor de geest kan halen en je voorstellen. En dat je dan weer doorpakt hè. Succes!
Voor mezelf vind ik het belangrijk om (meer) te luisteren naar mijn innerlijke stem… Maar alle 6 tips komen van pas hoor!
Bedankt voor de tips, Inge!
hee Lynn, veel succes! Je innerlijke stem is er hè en ze wil graag gehoord worden.