Hoe vind ik een job die past bij mijn levensdoel? 10 tips richting je droomjob.
In mijn vorige artikel “3 manieren om achter je levensdoel te komen” hielp ik je om je levensdoel of missie neer te schrijven. Heb je het artikel gemist? Je kan het hier nalezen.
Om werk te doen dat je met hart en ziel doet, is het namelijk belangrijk te weten wat jouw leven zinvol maakt. Het grotere plaatje, zeg maar. Pas daarna kan je kijken welk werk hier in past.
De volgende logische vraag die ik veel van klanten krijg, luidt “Hoe vertaal ik mijn missie in een leefbare inkomensbron?” Dus: hoe krijg ik de job gevonden die past bij mijn levensdoel?
In het artikel van deze week geef ik je enkele tips om jouw droomjob te vinden.
1. Laat de HOE los
“Hoe moet ik dat doen?” “Hoe ga ik dit probleem oplossen?”
Ben jij je werk beu en denk je aan een carrièreswitch? De HOE-vraag geeft jou een one-way-ticket richting demotivatie en frustratie! Als je het antwoord had, dan was die carrièreswitch allang een feit. Toch?
2. Vraag je af WIE je kan helpen
Het is belangrijk om te zorgen dat je meer info krijgt dan waar je nu over beschikt. Vraag je daarom af wie je kan helpen. Wie doet een job die jou aanspreekt? Op wie ben jij (stiekem) jaloers? Wie werkt in een sector die jou boeiend lijkt?
3. Maak een ‘Doen Wat Bij Me Past’-carrièremap
Neem een kaft, een notitieboekje of maak een map op je computer, net wat jij het makkelijkst vindt, en schrijf de antwoorden op onderstaande vragen op:
- Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten?
- Wat doe ik graag?
- Waar liggen mijn interesses?
- Waar krijg ik energie van?
- Wat wil ik, naast inkomen, uit mijn werk halen?
- Aan welke voorwaarden moet mijn werk voldoen om bij mij te passen?
- Wat is voor mij belangrijk in een job?
Dingen opschrijven zorgt er voor dat je een overzicht hebt. Als je wil, kan je er zelfs een mind-map van maken. Het helpt je een rode draad te herkennen. Je kan de zaken letterlijk van afstand bezien. Dit is een veel betere manier dan erover nadenken, want dat leidt tot piekeren, juist omdat je het overzicht mist. Later kan je ook vacatures naast je overzicht leggen om te vergelijken of ze de ingrediënten bevatten van die job die bij jou past.
Noteer in je ‘Doen Wat Bij Me Past’-carrièremap ook de antwoorden uit tip 2.
4. Omschrijf jouw ideale vacature
Wat doe je? Met wie ben je? Waar ben je? Op welke manier kan je werken? Schrijf alles op dat in je opkomt.
5. Praat erover
Wil jij het roer omgooien? Deel met anderen welke richting je uit wil, ook al kan je nog niet concreet een job erop plakken. Ze hebben misschien een geweldig idee voor je. Of kennen iemand die jou kan helpen. Mensen helpen elkaar graag. Maar ze moeten wel weten dat je hulp nodig hebt en wat je zoekt.
6. Ga snuffelen
Maak een lijstje van jobs die jou aanspreken. Informatie hierover kan je bijvoorbeeld vinden bij de beroepenfiches op de website van de VDAB. Maar ook op vacaturesites kan je inspiratie opdoen. Ga op zoek naar mensen die deze job doen. Misschien heb je ze al gevonden uit tip 2. Spreek ze aan over hun job: wat vinden ze er leuk aan? Hoe ervaren zij het? Klopt jouw beeld met de werkelijkheid? Vraag eventueel of je eens een dagje mee mag lopen.
7. Let op de tekens onderweg
Niet iedereen gelooft in de ‘wet van de aantrekkingskracht’. Toch werkt het: waar je je op focust, trek je aan. Alleen komt het niet altijd in een vorm of op een manier die we verwachten. Sta daarom open voor de tekens die je onderweg krijgt.
8. Wees niet bang om te falen
Sta jezelf toe om op weg te zijn. Perfectionisme is een typisch vrouwelijke trek. Maar wacht niet tot de perfecte job voorbij komt. Vaak wordt de angst om te veranderen dan zó groot (“stel dat het toch niet het juiste is, wat dan?”) dat je niks doet.
9. Neem je tijd
Ga niet overhaast te werk. Geef jezelf de tijd om dingen op een rij te zetten en te snuffelen. Zie het als zaadjes die je plant en tijd nodig hebben om te kiemen. Als jij ze water geeft, weet je zeker dat het zaadje uitgroeit tot een mooie plant.
10. Beloon jezelf
Zolang je het roer nog niet werkelijk omgegooid hebt, kan het soms lijken alsof je niet vooruit geraakt. Zeker als je eens een mindere dag hebt. Hou daarom in je ‘Doen Wat Bij Me Past’-carrièremap bij welke stapjes je gezet hebt.
En beloon jezelf: met een goed boek, een kop koffie, een glaasje wijn, die nieuwe handtas. En uiteindelijk… dat Werk Dat Bij Je Past.
>>Welke tip vind jij het meest waardevol? Deel het met ons.