O ja, er zijn zekerheden in het leven (maar of je van allemaal even blij wordt??)
Onlangs sprak ik een dame van in de dertig. Ze twijfelt momenteel aan zowat alles in haar leven. Helemaal het tegenovergestelde van zekerheid, dus. Hoe ik erbij kom om dan een artikel over zekerheid te schrijven? Wel, ik zie heel wat dingen terug komen bij de vrouwen die ik mag begeleiden. Zo vaak, dat ik intussen wel kan spreken over zekerheden.
Maar even terug naar deze dame. Waar twijfelt ze aan? Ze vraagt zich af of ze haar werk nog graag doet. Maar dat niet alleen. Intussen twijfelt ze ook of ze nog verder wil met haar relatie, of ze kinderen wil en inmiddels is ook haar zelfvertrouwen onder nul gedaald. Vooral omdat ze zich steeds vergelijkt met anderen (die natuurlijk beter zijn dan zij, wat dacht je). En last but not least piekert ze zich een punthoofd.
Dit is de eerste zekerheid: als je uit balans bent in 1 gebied, zoals bijvoorbeeld je werk, gaat dit afstralen op de andere levensgebieden. En knabbelt het aan je zelfvertrouwen. De vicieuze neerwaartse cirkel. Dit is zeker. Tot je niet meer weet waar je moet beginnen om het aan te passen. Of zoals de dame het zei: ‘ik denk dat ik het nooit ga weten’. Klinkt deprimerend. Maar vermoedelijk wel herkenbaar. Niet?
De meeste vrouwen hebben graag zekerheid. Zeker perfectionistische dames. Dat geeft ons het gevoel dat we de dingen onder controle hebben.
Toch is er veel nepzekerheid. Ik heb veel mensen begeleid na ontslag of faillissement. De meeste mensen geven dan aan een vaste job te willen, want dat is zeker. Maar bij Ford dachten ze ook dat iedereen er zijn pensioen zou halen. Wie had ooit gedacht dat Ford in Limburg dicht zou gaan? Daar sta je dan met je zekerheid.
Daarom, de tweede -en grootste- zekerheid gaat over jezelf: weet wat jij hier écht komt doen. Krijg een antwoord op de vraag ‘waarom ben ik hier?’
Dat geeft je richting. Zodat je, onafhankelijk van externe factoren en veranderingen, bij jezelf kan blijven en weet wat voor jou belangrijk is. Zodat je invulling kan geven aan dat wat er voor jou écht toe doet.
Want als je weet wat je écht wil, heb je het gevoel dat je zelf weer aan het stuur zit en ervaar je controle. Als je stappen in die richting zet, boost dat je zelfvertrouwen en ga je meer van het goede aantrekken. Dat is zeker.
En als derde geef ik je nog een bonuszekerheid. Wat doe jij als je tandpijn hebt? En wat als je je arm breekt? Los je dat zelf op? Nee, dan ga je naar de tandarts of de specialist. Net zo met het ontdekken wat je écht wil.
De derde zekerheid is dat je het niet alleen hoeft te doen. Want met piekeren en oplossingen zoeken in je hoofd, kom je er niet. Laat je ondersteunen. Vaak denken we dat het getuigt van zwakheid om toe te geven dat we het alleen niet kunnen of niet weten. Daarom zie ik vrouwen vaak pas als ze al jaren vastlopen, tot zelfs meerdere burnouts toe.
Maar het geeft juist blijk van enorme kracht als je je kwetsbaar durft opstellen.
Mijn vraag aan jou
Kies jij voor jezelf of voor de zekerheid? Laat het ons hieronder weten.
bron: foto flickr.com
Zeker is….dat alles verandert en dus kunnen omgaan met wat zich aandient is de kunst!
Dat is absoluut waar, Gertie. Stilstaan is achteruitgaan hè. Maar je zegt het al: het is een kunst. Dus niet voor iedereen zo evident en vraagt dus om oefening. Hartelijk dank voor je aanvulling.