Hoe laat je de angst los dat anderen je niet goed genoeg vinden? 8 tips
Als je job je energie kost, je het gevoel hebt dat je meer in je mars hebt en je eigenlijk iets heel anders wil gaan doen, is dit een knelpunt dat bij veel vrouwen opkomt. Ik kreeg deze vraag dan ook van een lezeres van dit e-zine.
Elke verandering in ons leven – en zo kan je een carrièreswitch wel noemen – brengt angst met zich mee. Dat is nog niet zo abnormaal. Alleen is het van belang wat je met deze angst doet.
Ik geloof niet dat je jezelf kan dwingen om angst los te laten. Wel is het volgens mij een proces en is het al erg goed als je je er bewust van bent. Met onderstaande 8 tips wil ik je ondersteunen om de angst om niet goed genoeg te zijn af te bouwen zodat je vol goede moed en goesting kan gaan doen wat bij je past.
1. Besef dat je maar goed voor anderen kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt
Vrouwen zijn gericht op de ander. Ik geloof absoluut dat dit ‘zorgen voor’ ook een van de eigenschappen is die de wereld mooier maken. Toch zit hierin een valkuil wanneer je neigt om jezelf te vergeten. Weet je wat er in een vliegtuig gezegd wordt over het opzetten van het zuurstofmasker als je met kleine kinderen reist? “als je reist met kleine kinderen, zet dan eerst je eigen zuurstofmasker op en help pas daarna anderen.”
Zorgen voor jezelf is een essentiële voorwaarde om voor anderen te kunnen zorgen.
2. Ontdek je richting en zorg dat je weet wat je wil
De ervaring in mijn praktijk leert me dat wanneer je zelf goed kan omschrijven wat je wél wil, je daar vanuit je binnenste in gelooft en je je enthousiasme toont, dat dan ook jouw omgeving mee gaat. Jij wordt er een vrolijker mens van en daar heeft ook je omgeving voordeel aan. Bovendien geef je het voorbeeld aan anderen om ook te kiezen voor wat bij hen past.
3. Maak beelden in je hoofd en voed je positieve gevoel
Een verandering in je leven doorvoeren, gaat niet altijd van een leien dakje. Soms, en soms wat vaker, kom je obstakels tegen. Blijf daarom beelden in je hoofd maken van hoe je het wél wil. Zie jezelf het werk doen dat bij je past, het leven leiden dat jou energie geeft en sta stil bij de fijne gevoelens die dit oproept.
Een manier om dit te doen, is om elke dag 10 minuten hiervoor uit te trekken. Haal het beeld voor de geest en voeg er telkens meer details aan toe om het levendiger en levendiger te maken.
4. Spreek erover met ‘de anderen’
Vaak is onze angst irreëel en ontstaat ze vooral in gedachten in ons hoofd. “Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest”. Een dooddoener, maar:
Heb je al gesproken met ‘die anderen’ over wat je wil? Heb je verteld waarom die carrièreswitch zo belangrijk is voor je? Heb je al enthousiast aangegeven wat er écht bij jou past? Heb je de ander deelgenoot gemaakt van jouw ideeën?
Misschien reageren ‘die anderen’ wel heel anders dan jij denkt. Misschien vinden ze je wel geweldig in plaats van ‘niet goed genoeg’.
5. Laat ‘goed genoeg zijn’ niet afhangen van externe zaken, dus ook niet van anderen
Vraag jezelf af wat JIJ goed genoeg vindt. Een manier om dat te doen is door je voor te stellen hoe jij over een vriendin zou denken als zij jou een gelijkaardig verhaal komt vertellen. Stel je voor dat ze aangeeft een opleiding te willen volgen om in bijberoep als interieur-adviseur aan de slag te gaan omdat ze daar eigenlijk al jaren van droomt. Wat vind je daarvan? Vind je haar dan niet goed genoeg of denk je bij jezelf “wat geweldig dat ze dit doet!”?
6. Werk aan je eigenliefde
Dat doe je onder andere op volgende manieren:
- Noteer elke avond 3 dingen waarvoor je dankbaar bent en 3 dingen waar je trots op bent.
- Zeg ‘dank je’ als je een compliment krijgt.
- Durf investeren in jezelf: gun jezelf coaching en ondersteuning of schrijf je in voor een workshop of cursus die je al lang wil doen.
- Verwen jezelf: een dagje sauna, naar de zonnebank, op de zetel met een goed boek, een verplichte afspraak afzeggen, je lievelingsgerecht koken of uit eten gaan (en dan kan je het gelijk met je partner hebben over die geweldige carrièreswitch waar je aan denkt).
7. Wees niet te streng voor jezelf
Sommige manieren van vooruitgang zijn minder duidelijk zichtbaar en komen stapje voor stapje, zoals het bouwen aan zelfvertrouwen en het geloven dat het oké is om te doen wat bij je past. Er zullen heus dagen zijn dat het je minder lukt. Wees dan niet te streng voor jezelf. Ervaar het als iets dat nu IS. Uiteindelijk is het een gevoel dat je HEBT. Je BENT dat gevoel niet. Morgen kan het weer heel anders zijn.
8. Tenslotte: geen woorden maar daden
Neem geen genoegen met deze woorden. Zet ze om in daden, zodat je stap voor stap vooruit komt en voluit JA! gaat zeggen tegen jezelf en het doen wat bij je past.
Heb jij er last van dat anderen je niet goed genoeg vinden?
Hoe los je dat op? Deel het hier met ons, daar hebben we allemaal wat aan.
bron: foto flickr.com