Moet ik dit nu doen?
Ik hoor regelmatig uitspraken van vrouwen als “ik zou wat meer tijd voor mezelf moeten nemen”. Of: “ik wou dat ik mijn gedachten eens kon uitzetten”. Of ook wel: “ik neem regelmatig te veel hooi op m’n vork”.
Herken jij dit ook? Ik wel.
Ik trap wel eens in die valkuil waarbij ik mezelf weer tot de orde moet roepen.
We zeggen vaak dat een man maar 1 ding tegelijk kan. Meestal komt er dat nogal lachend uit en zijn we er trots op dat wij meerdere dingen tegelijk kunnen.
Mooi? Soms wel.
Maar deze kwaliteit van vrouwen is tegelijk ook onze valkuil.
We gaan over onze grens en gaan voorbij aan wie we écht zijn met uitspraken zoals “ja, ik zou wat meer tijd voor mezelf moeten nemen maar…”
- “… de kinderen moeten toch weggebracht worden”;
- “… ik moet wel fulltime blijven werken want anders hebben we niet genoeg geld”;
- “… ik kan me geen poetsvrouw veroorloven”;
- enzovoorts.
We hebben de meest fantastische excuses. En die geloven we nog ook. Omdat het er zo ingeprent is.
We hebben dat geleerd van onze omgeving, onze ouders, grootouders, school enzovoorts. Het worden overtuigingen of waarheden waar we niet meer bij stilstaan. Die we, zonder er verder bij na te denken, voor waar aannemen.
Vraag jezelf eens af bij zo’n excuus: “is dat écht zo? Is deze gedachte écht waar?” Ga eens na waar die gedachte vandaan komt.
Hieronder geef ik je 3 tips om focus aan te brengen en meer baas te zijn over je eigen tijd.
1. Bekijk je agenda en je to do-lijst (zowel op het werk als thuis) en stel je de vraag: “Moet ik dit nu doen?”
Leg daarbij de klemtoon telkens op het volgende woord:
MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Kijk eens wat het eerlijke antwoord dan is.
2. Bekijk nogmaals je agenda en ga nu effectief schrappen en toevoegen
Hoe ziet jouw gemiddelde week of maand eruit? Lijst dit eens op voor jezelf.
Als eerste kijk je naar de zaken die jou energie kosten. Moet je die écht doen?
Schrap 1 ding (het liefst eentje dat herhaaldelijk terug komt ;-)) dat jou energie kost. Je kan daarbij vorige oefening toepassen. Vaak denken we namelijk dat we iets moeten doen, maar blijkt bij nader inzien dat er ook andere oplossingen mogelijk zijn. Bv. Moet jij écht naar dat netwerkmoment? Moet jij écht elke week je kinderen brengen en halen bij hun activiteiten? Vaak zal je zien dat je gewoon erg hoge eisen stelt aan jezelf. Je zal je verlost voelen als je iets schrapt dat op je weegt.
Zo las ik in het boek “een werkweek van 4 uur” van Thimoty Ferriss dat hij 1 van de 4 stappen om zo’n werkweek te realiseren, elimineren noemt. Hij stelde de vraag “ben je effectief of enkel actief?”
Vaak zijn we met veel dingen bezig maar brengen ze ons niet bij ons doel, bijvoorbeeld elk moment van de dag je mail open hebben staan en checken. Je bent dan de hele dag actief geweest, maar was het ook effectief?
Elimineer dus wat niet effectief is voor het bereiken van je doel.
Vervolgens duid je aan op je lijstje welke zaken jou energie geven. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Wat maakt dat je er zoveel plezier aan beleeft?
Voeg 1 ding in je agenda toe dat je energie geeft. Misschien is dit iets dat je reeds doet en wat je nu een keer meer doet. Misschien is het iets nieuws.
Plan dit moment echt in. Dat hoeft heus geen dagactiviteit te zijn. Misschien vind jij het wel zalig om ’s ochtends bij een tas koffie de krant te lezen. Zet dit in je agenda en sta een kwartier vroeger op. Of misschien is er wel een boek dat je al lang wil lezen. Plan wanneer je het gaat kopen en begin te lezen. Je zal merken dat je meer het gevoel krijgt dat je leeft.
3. Zet negatieve gedachten om in positieve
Negatieve gedachten zorgen namelijk voor negatieve emotie. Andersom is ook waar: als je positieve gedachten hebt, ga je je ook beter voelen, meer geloven in jezelf en durf je meer opkomen voor je eigen tijd.
Bovendien focussen negatieve gedachten op wat je niet wil. Wat je aandacht geeft, gaat groeien, terwijl je er in dit geval juist vanaf wil. Van belang is dus om te focussen op wat je wél wil, zodat er ruimte komt voor oplossingen.
Hoe zorg je voor positieve gedachten?
Laat je niet leiden door de omstandigheden waar je nu in zit, maar focus op hoe je het wél wil. De beste manier om hier mee aan de slag te gaan, is het opschrijven: hoe ziet jou ideale week / maand eruit? Als je het neergeschreven hebt, vraag je jezelf af: wat is een eerste stapje om dit te bereiken? Doe dat stapje liefst vandaag nog.
Verder is het ook goed om jezelf elke dag een schouderklopje te geven. Dit kan je doen door elke avond aan je spiegelbeeld 3 dingen te vertellen die je vindt dat je knap gedaan hebt. Bijv. “Inge, ik vind het knap van je dat je weer 1,5 liter water gedronken hebt vandaag en het is fijn dat je toch nog gestreken hebt. En wat goed van je dat je die offerte binnen gehaald hebt.”
Veel succes met het nemen van meer tijd voor jezelf!
Mijn vraag aan jou
Wat ga jij uit je agenda schrappen waardoor je meer ruimte krijgt voor wat je écht belangrijk vindt?
proberen regelmatig en op tijd naar bed te gaan en vroeger op te staan.
regelmaat kan louterend zijn. En voldoende nachtrust al helemaal, Piroska. Dank je wel voor je aanvulling.
t’ja, Inge, daar steekt inderdaad ieder wat van op. Weliswaar moet ik uit eigen ervaring er aan toevoegen: alles begint met “bewust”-zijn dat je een keuze hebt hierin en jezelf aldus niet voorbijloopt als je volop on the run bent voor taken e.d.
Groetjes, Els
hoi Els, zowel bewustzijn als bewust zijn zijn essentieel. Daar heb je helemaal gelijk in. Het is de basis. Dank voor je aanvulling.
Dag Inge,
dank je wel voor dit fantastische artikel. Alles wat je schrijft weet ik zelf eigenlijk ook. Je schudt me nog eens wakker. Mijn agenda puilt regelmatig uit tot ik niks meer gedaan krijg; dan ga ik zitten schrappen. Als ik minder activiteiten per dag/week plan krijg ik méér gedaan. Geweldig toch!?!
Groetjes, Ingrid.
Helemaal super, Ingrid. De kracht van schrappen…