Mooi weer is een keuze
“Neem een beslissing. Want willen is kunnen” zegt Sinian Nienhuis. Zij ruilde, samen met haar man, een aantal jaren geleden het natte Nederland voor het zonnige Spanje.
Sinian heeft haar eigen bedrijf van waaruit ze op afstand van haar opdrachtgevers werkt als online businessmanager. Dankzij alle virtuele mogelijkheden kan zij in feite overal werken, zolang er maar een telefoon- en internetverbinding is. Vanuit deze rol ondersteunt ze me onder andere met de praktische zaken rond mijn e-zine en website.
Ik sprak met haar over de stap die ze gezet heeft en deel graag met jou een aantal tips en inzichten die jou kunnen helpen om te kiezen voor je droom.
Je hebt altijd een keuze
“Verhuizen naar Spanje was geen verwezenlijking van een langdurige droom. Integendeel eigenlijk, het was een spontane ingeving in een ander proces. De werkelijkheid is wel als een droom:-) Rust en ruimte, een ander land, een ander cultuur, prachtige natuur, eigen olijf- en amandelbomen en eindeloos veel zon. En is natuurlijk ook gewoon het leven van alledag, met alle plussen en minnen”, vertelt Sinian.
“Wel is het besef ‘mooi weer is een keuze’ een aantal jaren op de achtergrond aanwezig geweest. Dat was dankzij een vakantie in de Dominicaanse Republiek, waar we dobberend in een zwembad dat ‘drempelloos’ uitkeek over de zee, tegen elkaar zeiden dat het toch geweldig zou zijn om altijd zulk mooi weer te hebben… Een verzuchting die volgens mij iedereen op een fijne vakantie wel eens slaakt, om dan thuisgekomen tevreden weer over te gaan tot de vertrouwde orde van de dag. Zo ging het bij ons ook. Maar het inzicht is blijkbaar wel in ons achterhoofd blijven hangen.”
Dat bleek jaren later, bij ontwikkelingen vanuit een heel andere hoek. “Als ondernemers hadden we nog altijd geen goede pensioenvoorziening geregeld. Dat wilden we gaan doen, maar wel zo leuk mogelijk. Ondanks de fiscale voordelen stonden koopsompolissen ons tegen. Dan liever iets in eigen beheer. Als je periodiek geld kunt overmaken naar een verzekeringsmaatschappij, dan kun je dat ook naar een eigen spaar- of beleggingsrekening, of ter bekostiging van een 2e hypotheek. En onroerend goed, daar zagen we lol in”, zegt Sinian.
Ze gaan zich verdiepen zich in aankoop en verhuur van een eigen recreatiewoning in eigen beheer, of op een vakantiepark in België en Nederland. De opzet is van de verhuuropbrengsten minimaal de aanschaf- en onderhoudskosten te kunnen betalen en van de waardestijging van de woning op termijn een deel pensioenvoorziening te realiseren.
Stappen zetten in onderzoeken
‘Het was heel erg leuk om dit uit te zoeken, en zinnig ook. Want uiteindelijk bleek het geen rendabel geheel voor ons budget. Met de verhuuropbrengsten zou quitte spelen misschien net lukken, maar waardestijging van vakantiehuisjes is geen reële veronderstelling. Doordat de verwachtingen van huurders altijd hoger worden, blijven aanhoudende investeringen aan de orde en is zo’n huisje op een gegeven moment eerder ‘op’ dan meer waard.’ geeft Sinian aan.
Tijdens dit onderzoek hebben ze met verschillende mensen en instanties gesproken en inlichtingen ingewonnen. Uit mijn hele gesprek met Sinian blijkt dit een rode draad te zijn: goed onderzoek doen. Beurzen bezoeken, magazines, documentatie bestuderen, vragen stellen, over ervaringen van anderen lezen, eigen bevindingen en geconstateerde tegenstrijdigheden noteren, kijken en vergelijken. Nadenken. Laten rusten. Een goede beslissing is dat een week later nog. Wegdromen, maar ook ontnuchteren en realistisch rekenen. Want hoe verleidelijk ook, jezelf rijk rekenen is jezelf voor de gek houden.
Ze gaan hierbij dus bewust op zoek naar WIE’s: informatie inwinnen bij mensen die er meer over weten of de stap reeds gezet hebben die jij wil zetten, zorgt ervoor dat je van een vaag idee, een vage droom naar concrete realisatie kan gaan.
Tijd voor de volgende stap
Ze richten hun blik op zonniger oorden en dus zuidelijker buitenland vanuit het idee dat je dan minder dalen in de verhuurperiodes hebt. Maar ook dit levert geen vertrouwen in een rendabele investering op. Wel een plezierige kennismaking met het Murciaanse binnenland van Spanje.
En dan komt hun inzicht van ‘mooi weer is een keuze’ weer terug. Sinian: “Als we zon dan zo aangenaam vinden en blij verrast zijn door Spanje, waarom gaan we dan niet voor onszelf naar een huisje zoeken? Dan hebben we nu een mooie vakantiebestemming en voor later wellicht een woonplek of te verkopen huis. Of eigenlijk … waarom zouden we pas over 15 of 20 jaar verhuizen? Als we dit nu bedenken en willen, waarom doen we dat dan niet gewoon nu? Wie weet wat ons over 20 jaar is overkomen of wat we dan willen.”
De keuze voor Spanje was in 1e instantie willekeurig: “Het gehele jaar door gerede kans op mooi weer’, dat heb je op de Canarische Eilanden ook, daarvoor hoeven we niet naar het Caraïbisch gebied.” De keuze werd als vanzelf verfijnder. Een toevallig ontmoette Spanjaard raadt hen het Spaanse vasteland aan: dan kun je op elke moment met de auto naar Nederland reizen, wanneer je wilt – of moet. Op een eiland ben je afhankelijk van boot of vliegtuig.
“Kiezen voor het Europese vasteland, dan hadden we ook voor Italië of Griekenland of nog zoveel andere landen kunnen kiezen. Maar Spanje was al op ons pad gekomen. En je moet ergens beginnen” licht Sinian toe. “Dus namen we Spanje als besluit. We wisten nauwelijks iets van het land, maar dat had juist wel wat. We besloten het allemaal op ons af te laten komen. Of we zouden zekerder worden van onze zaak, of niet. En dan volgt vanzelf het keuzemoment voor een ander land.’
Cruciaal in het proces
In december 2003 bezochten ze de Spaanse Costa Blanca voor het eerst in dit kader en bracht een makelaar hen ook naar Murcia. Dat was een verrassende kennismaking. Zo veel meer rust en ruimte, veel mooiere natuur, betaalbaardere huizen en het gevoel het echte Spanje te betreden. Helder: Murcia werd de provincie van bestemming.
“In juni 2004 keerden we voor de 3e keer terug in Murcia. Een makelaar bracht ons naar een half afgebouwde woning op een perceel met eigen olijfbomen. Ik met name was sceptisch, want ik wilde per se geen nieuwbouw, maar een oud, te renoveren huisje. Maar het gaat zoals het gaat. Aangekomen op deze plek, nog voor we ook maar iets van het huis hadden gezien, wisten we, onafhankelijk van elkaar: dit is onze plek. Alle andere huizen die we daarna nog bekeken maakten ons alleen maar zekerder van onze zaak.”
Later in ons gesprek zal Sinian aangeven dat het thuisgevoel dat ze spontaan hebben op die plek een cruciaal onderdeel was van het snelle besluitvormingsproces. Ze kan het gevoel niet exact beschrijven. “Het was een WETEN dat het goed is, een gevoel van rust en dat het klopt.”
Zelf aan het stuur van het leven zitten
De volgende stappen in het realiseren van hun plannen zijn het afronden van de aankoop, het bewoonbaar maken van het huis, op Spaanse les gaan en de verkoop van hun huis in Nederland. Bert heeft zijn koerierswerk dan stopgezet. Hier zegt Sinian over: “Bert was koerier voor regionale week- en dagbladen. Maar door de ook daar toenemende digitalisering werd de werkstroom minder. Voor Bert was het iets van: ‘ik kan wachten tot het voorbij is, of blij zijn met alles wat ik gehad heb en deze nieuwe kans pakken’.” In deze gedachtegang merk je echt hoe Sinian en Bert zelf aan het stuur van het leven zitten.
Sinds mei 2006 wonen Sinian en Bert in Murcia, Spanje. Ook daar grijpen ze de kansen zoals ze zich voordoen. Sinian heeft de kostwinnersrol op zich genomen vanuit haar eigen bedrijf met assistentie op afstand, terwijl Bert zich als self-made man de afgelopen jaren heeft aangeleerd om de olijf-en amandelboomgaarden te onderhouden en te exploiteren, met goede oogsten als resultaat.
Xpress Authenticity TIP
De kracht van een M♥gelijkheden-mindset
Tijdens ons gesprek heb ik een aantal belangrijke aspecten herkend in hun denk-en handelswijze die cruciaal zijn om in mogelijkheden te denken, kansen te zien en te grijpen. Ik zet hieronder een aantal uitspraken op een rij. Je kan ze gebruiken als inspiratie om bij jezelf een verandering in mindset teweeg te brengen.
Pas als je een besluit neemt en iets gaat doen, kunnen dingen veranderen.
“Je moet het zelf doen. Het leven biedt de kansen en mogelijkheden. Je hoeft ze alleen maar te zien en te baat te nemen. Drempels zijn er om geslecht, problemen om opgelost te worden. Natuurlijk moet je nadenken. Maar je moet vooral doen.”
“Van een beslissing die spannend is, maar in je hart goed voelt krijg je zo veel energie. Daar teer je op bij het vinden van oplossingen voor onvermijdelijke nieuwe uitdagingen.”
Laat je leiden door je gevoel.
“Maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Als iets goed voelt, doe het dan. Niet later, maar nu. Want ‘later’ wil je hoogstwaarschijnlijk wat anders. Als er al een ‘later’ is. Niemand heeft tenslotte de garantie dat hij 80 wordt. Bovendien, altijd beter te leren van de dingen die je gedaan hebt, dan spijt te hebben van wat je nagelaten hebt.”
Weet dat er altijd dingen zijn waar je geen controle over hebt.
Sinian zegt hierover: “Als we ergens over twijfelen, vragen we onszelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? En hoe erg is dat dan? Vrijwel altijd valt het allemaal mee. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.”
Maak hanteerbaar wat je niet meteen kunt overzien.
“Soms lijkt iets echt onmogelijk. Het opdelen van een ogenschijnlijk groot probleem in deelproblemen helpt altijd.”
Aanvaarden van risico’s.
“Er zijn altijd risico’s en onvoorziene gebeurtenissen. In elk leven. Maar je hoeft niet nu al voor elk risico ooit een oplossing te hebben.”
Pas als je een besluit neemt en iets gaat doen, kunnen dingen veranderen.
“Van een beslissing die misschien best spannend, maar die in je hart goed voelt krijg je zóveel energie. Daar teer je op bij het vinden van oplossingen voor onvermijdelijke nieuwe uitdagingen.”
Verzand niet in excuses voor jezelf waarom iets niet zou kan.
Sinian zegt: ‘Willen is kunnen. Er waren mensen die tegen ons zeiden ‘Ja voor jullie is het makkelijk. Wij … ‘ en dan volgden meestal argumenten die voor ons wel degelijk gespeeld hadden maar die we geen belemmering lieten vormen. Zij wilden feitelijk helemaal niet wat wij gingen doen. Prima toch? Het mooiste is als ieder zijn eigen leven leeft, welbewust.”
Leef bewust en in het nu.
“Wegdromen en vage, natuurlijk ideale plannen maken is heerlijk en geeft energie. Maar het is zinloos als je daardoor te ver weg raakt van de werkelijkheid, waarin eerst nog 86 andere al dan niet lastigere acties gerealiseerd moeten worden. Bijvoorbeeld, je serieus oriënteren op je nieuwe huis als je je huidige woning nog moet verkopen, kan maar zo jouzelf en vervolgens alle plannen frustreren. Dus leef vooral in het hier en nu, wees je bewust van alle goeds nu en geniet.”
Met welke van deze tips ga jij aan de slag? Of hoe heb jij je droom gerealiseerd? Ik hoor het graag van je.