Waarom vrouwen meer stress hebben dan mannen
Stress. De meesten van ons kennen het wel.
Er is gezonde spanning die je vooruit doet komen, maar er is ook de stress die je ondermijnt, je energie stelselmatig naar beneden haalt.
Onderstaand artikel gaat over stress bij vrouwen en geeft je een aantal tips om stress binnen de perken te houden.
Je zal lezen dat goed voor jezelf zorgen éen manier is om stress binnen de perken te houden.
Wel, dit artikel is daarvan een uiting voor mij. Het is namelijk het artikel van iemand anders dat ik met haar goedkeuring deel met jullie… Omdat ik mezelf even rust wil gunnen in het schrijven en ruimte wil laten voor andere dingen. Maar ik jullie toch óók graag waardevolle info bezorg.
Had ik een tijd geleden gedacht dat ik dit zou doen? Oh nee, ik dacht toen: ‘dat kan ik toch niet maken!’ Maar ik maak het wel. En het voelt goed.
In mijn speciale uitgave “5 geheimen voor een leven met meer energie – voor vrouwen” heb ik het over schuldgevoel en hoe je er aan kan werken. Dit is een voorbeeld van het ombuigen van een gedachte die bij mij zorgde voor schuldgevoel. Wat een gevoel van vrijheid en energie levert dit me op!
Het is een feit dat meer vrouwen dan mannen ziek worden door stress en burn-out.
Wat maakt nu eigenlijk dat vrouwen meer stress hebben dan mannen? Zijn we als vrouw emotioneler of zwakker dan een man?
Stress en burn-outexperte Nell van de Ligt vertelt.
Eerst en vooral spelen cultuuraspecten een rol.
Vrouwen worden geconditioneerd om te zorgen voor het welzijn van anderen. Hierdoor nemen we als vrouw talloze rollen op ons en vragen hierin het uiterste van onszelf. Vervolgens raken we overbelast.
Naast werken, het huishouden draaiende houden en de kinderen verzorgen willen vrouwen een goede vriendin zijn, mantelverzorgster zijn bij hun oude moeder, voedings – en fitnessdeskundige, tuinier…enz.
Liefst nog willen we in alle rollen perfect zijn.
Maar er zijn ook biologische oorzaken waardoor vrouwen meer stress ervaren dan mannen.
Stephanie McClellan en Beth Hamilton, twee Amerikaanse gynaecologen, hebben jarenlang onderzoek gedaan en schrijven hierover in hun boek ‘Chill! De ultieme anti-stressgids voor vrouwen’.
Een aanrader voor als je meer wilt weten.
Stresshormonen blijven niet alleen langer in het lichaam van een vrouw, er is ook een grotere afgifte van deze chemische triggers. Mannen hebben van nature een hogere aanmaak van serotonine, wat de werking van stress vermindert.
Daarbij heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen van vrouwen stress anders verwerken dan mannen, waardoor vrouwen gevoeliger zijn voor de ziekteverschijnselen van stress.
Vrouwelijke hersenen gaan anders met informatie om, daardoor reageren vrouwen heftiger op stress.
Vrouwen zijn dus stressgevoeliger door een totaal andere hormoonhuishouding en de stressreactie duurt langer door de werking van vrouwelijke hersenen.
We zitten als vrouw gewoon anders in elkaar dan mannen!
Dus als vrouw, maar ook als man, moeten we accepteren dat we van verschillende sekses zijn. Accepteren dat de risico’s en reacties van stress verschillen en dat we stress ook anders verwerken. Jarenlang is het mannenlichaam de maat van de geneeskunde geweest, waardoor er veel onbekendheid is naar reacties van het vrouwenlichaam. Pas de laatste jaren komen er meer studies naar het vrouwenlichaam.
Voor vrouwen is het van belang te weten dat ze extra risico lopen en te zorgen voor een juiste ontlading van de stresshormonen. Nu er steeds meer bekend wordt, kunnen we daar op in spelen en ons als vrouw behoeden voor het risico wat we dragen.
Volgens Nell van de Ligt kan je als vrouw het volgende doen om stress te reguleren:
1. Als eerste moet je erkennen dat je anders bent en andere oplossingen nodig hebt, dan je man of vriend.
Het is belangrijk om toe te geven aan het sekse verschil, te doen wat goed voor jou is. Zie de voor- en nadelen van het vrouw zijn. Zet ze op een rijtje voor jezelf.
2. Zet jezelf op de 1e plaats en kijk dan naar de ander.
De spreuk: “Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor een ander zorgen” blijft een oude wijsheid. Hou op met hollen en tot het uiterste te gaan. Stel je grenzen, bescherm jezelf voor stress en kijk of het wel reëel is dat je zoveel voor de ander zorgt.
3. Delegeer taken, laat bepaalde rollen los zodat er ruimte en tijd ontstaat voor jezelf.
Erken dat je veel rollen vervult en durf ook taken af te staan of los te laten. Trek taken niet automatisch naar je toe.
4. Praat veel met vriendinnen over wat je bezighoudt, want het is bewezen dat bij vrouwen de serotonine, het hormoon wat stress vermindert, verhoogd wordt, als ze in gezelschap is en sociale steun ervaart.
Nu snappen we ook waarom vrouwen zich zo graag en veel uiten. Het is een natuurlijke manier van stressvermindering! Veel vriendinnen bezoeken dus.
5. Beweging is belangrijk, omdat je dan de extra energie verbruikt die de stress produceert.
Op deze manier voert het lichaam de energie op een natuurlijke manier af. Zo wordt het herstel van de lichamelijke balans op een natuurlijke manier bevorderd.
Neem als vrouw, je ontspanningsnoodzaak en – behoefte net zo serieus als je inspanningsverplichtingen!
Zelf wil ik hier nog aan toevoegen dat het je kan helpen om stil te staan bij wat je écht wil. Zodat je de dingen doet die bij je passen. Het zal zeker het gevoel van stress verminderen. Hiervoor is het belangrijk om korter bij je gevoel te komen. Wil je weten hoe? Ik schreef er een artikel over: “3 tips om te luisteren naar wat er vanbinnen bij je leeft”. Je kan het hier lezen.
© 2011 Nell van de Ligt / www.ligtpunt.nl.
Vraag het gratis e-boek “7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen” aan op www.ligtpunt.nl