Wandelvergaderingen. Met deze vijf slimme tips heb je gegarandeerd succes.
Wandelen werkt verslavend…
Gilberte, deelneemster aan de inspiratiereis naar Compostela van vorig jaar en de trektocht in Marokko van dit jaar, heeft aan den lijve de weldaad die wandelen heeft op inzichten en het voeren van gesprekken ervaren.
Dus besloot ze haar functioneringsgesprekken dit jaar te voeren, al wandelend doorheen het prachtige Pajottenland.
Dat is zo een beetje als die steen die je in een vijver gooit, waarvan de rimpelingen op het water steeds groter worden ;-)
Maar niet alleen Gilberte, ook bij Apple en Durabrik onder andere kennen ze de voordelen van wandelvergaderingen.
Gilberte vertelde me trouwens dat ze heel wat positieve feedback van haar mensen ontving.
Waar een wandelvergadering al niet goed voor is
Tijdens een wandelmeeting ben je letterlijk in beweging.
Hierdoor kan je een andere kijk krijgen op een issue of een helder inzicht kan zorgen voor een vooruitgang in het te bespreken thema.
Je loopt ook langs elkaar.
In de coachingwereld is dit gekend als een veel betere manier om met elkaar in gesprek te gaan. Want het is veel makkelijker om even na te denken en voor je uit te staren wanneer er niemand pal tegenover je zit.
En ja, het geeft je ook het gevoel dat je samen in dezelfde richting gaat.
En natuurlijk is de setting veel informeler. Weg van het bedrijf. Wat kan leiden tot meer openheid en echtere gesprekken.
5 tips voor een geslaagde wandelvergadering
Maar hoe pak je zo’n wandelvergadering aan? Met deze 5 tips zet ik je graag op weg.
#1 bereid jezelf en de route voor
Zoek een route uit die ongeveer de duur heeft van je meeting. Je kan ze best van tevoren ook al eens gaan stappen zodat je je helemaal kan concentreren op het gesprek en niet op het zoeken en in de gaten houden van de weg.
#2 licht je vergadergenoten in
Geef aan wat je plan is aan de mensen waarmee je wil vergaderen. Zo kunnen ook zij zich voorbereiden, en kleden op de juiste manier en schoeisel voorzien. Want op geklede schoenen of hakken wordt wandelvergaderen eerder een marteling ;-)
#3 rond het overleg af
Het is goed om op het einde een moment te nemen bij een koffie om de dingen die onderweg besproken zijn en eventuele actiepunten te noteren.
#4 beperk het aantal mensen
Wandelvergaderen leent zich enkel voor 1-op-1-gesprekken of maximum 3 personen, zodat je naast elkaar lopend een gesprek kunt voeren.
Grotere groepen kan je per 2 laten wandelen rond een bepaald thema om het nadien, bij de koffie, samen te voegen.
En wil je er met bijvoorbeeld een managementteam echt tussenuit om te werken aan de strategie van het bedrijf? Een georganiseerde tocht op de camino naar Santiago leent zich er perfect voor.
#5 maak gebruik van de natuur
Je gaat natuurlijk niet zonder reden de natuur in. De voordelen heb ik hierboven al opgesomd. Maar weet je dat je de natuur perfect kan gebruiken om mensen te laten ‘aankomen’ of te laten ‘landen’? Dit doe je door even stil te staan, enkele keren diep te ademen en te ervaren wat je voelt, hoort, ruikt en ziet. Het brengt jou en je gesprekspartner gelijk op een ander niveau.
Of gebruik de natuur als een metafoor. Kijk om je heen. Wat valt je op? Bijvoorbeeld een boom, een zwerm vogels en wat betekent het voor je? Wat symboliseert het voor je? Ook op die manier ga je uit de met je hoofd bedachte redeneringen naar een ander niveau.
Ben jij geen leidinggevende? Stel dan je baas of een collega voor om een wandelvergadering te houden.
Ik wens je veel wandelplezier.