Hoe weten wat je wil, een burn-out helpt voorkomen
Burn-out. We horen er steeds meer over. Het is een langzaam en sluipend proces. Een neerwaartse spiraal die vaak de meest toegewijde, hardwerkende en gemotiveerde mensen treft. Weten wat je wil, helpt je om die neerwaartse cyclus te doorbreken. Hoe? Dat vertel ik je graag.
Ik noem mezelf geen expert op het gebied van burn-out. Bijna-ervaringsdeskundige, dat wel. Eind 2013 heb ik resoluut de stekker een tijdje uit mijn activiteiten getrokken. Het even rustiger aan gedaan. Als zelfstandige was dat niet makkelijk. Toch voelde ik heel duidelijk dat het nodig was, ik liep tegen een burn-out aan. Ik schroefde mijn actitiveiten terug tot het minimum. Uiteindelijk heeft doen wat bij me past ervoor gezorgd dat ik er bovenop kwam. En dat doen wat bij me past, had deze keer niets met werk te maken. Ik ben namelijk gaan reizen. Omdat ik dat enorm graag doe, maar het gevoel had dat ik nog niet veel van de wereld gezien had. Ik ben daarom onder andere 5 weken de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gaan stappen. En dat heeft me erdoor gehaald.
Wie wel burn-outexpert is, is Nell van de Ligt (www.ligtpunt.nl). Ik citeer hier een stukje uit een artikel dat verscheen op de VDAB-website.
Nell van de Ligt vertelt:
“Het zijn vaak de meest ideale werknemers die getroffen worden door een burn-out. Ze zijn toegewijd, gemotiveerd en hardwerkend, en beginnen door omstandigheden in hun job meer energie te geven dan ze aanmaken. Doordat ze loyaal zijn aan hun werk en idealen, blijven ze zo jaren doorgaan. Tot ze fysiek, psychisch en mentaal compleet uitgeput zijn.”
Verder schetst Nell verschillende fasen in de neerwaartse spiraal richting burn-out. Zo komt er een punt waarop je zelfbeeld afneemt. Je vervreemdt van jezelf en alles voelt als moeten. Je gaat ook steeds negatiever over jezelf denken en voelt je ongelukkig.
Deze neerwaartse cyclus kan je doorbreken door uit te zoeken wat je wél wil. Het is namelijk belangrijk dat je werk doet dat bij je past. Zodat je job je meer energie geeft dan ze je kost. Doordat je werk bijdraagt aan wat jij belangrijk vindt in je leven en jij je missie in het leven kan zetten. En doordat je ook buiten je werk tijd hebt voor datgene wat van jouw leven een succes maakt.
Hoe helpt weten wat je wil je op je werk?
- Je kan in een gesprek met je baas beter uitleggen wat jij belangrijk vind in je job. Het is voor jou duidelijk waar je voor staat en waar jouw sterktes liggen en wat jij nodig hebt om je werk boeiend te houden zodat ze je energie geeft.
- Je kan makkelijker nee zeggen. Juist omdat je weet waar jij energie van krijgt en wat in jouw job jou energie kost.
- Je kan authentieker communiceren, vanuit wie JIJ echt bent.
- Het geeft richting. Aan jezelf, maar ook aan anderen. Je collega’s weten kunnen rekening houden met wat jij belangrijk vindt, maar ook je baas. Dit kan ervoor zorgen dat je samen je job gaat hertekenen of zoekt naar andere mogelijkheden binnen het bedrijf bijvoorbeeld.
Zo ging Tanja, een klant van me, eerst 4/5e werken omdat ze tegen een burn-out aanliep. Coaching hielp haar ontdekken wat voor haar belangrijk is. Ze startte een opleiding gezondheidsconsulente. Dit voelde als thuiskomen, vertelt ze later. Het stimuleert haar om aan haar leidinggevende aan te geven wat ze belangrijk vindt en wat haar boeit. Haar baas herkent haar talent en laat haar presentaties geven. Over hun afdeling en over de resultaten. Maar intussen geeft ze op haar werk (bij een bank) ook lezingen over gezondheid die met veel positieve reacties onthaald worden. Tanja geeft aan dat ze nu weer met energie gaat werken.
Enkele tips om te ontdekken wat je wil.
Eerst en vooral is het belangrijk dat je luistert naar de signalen van je lichaam. Neem bewust tijd voor jezelf. Geef jezelf voldoende rust en ontspanning.
Daarna kan je je richten op de volgende oefening:
Neem een kaft, een notitieboekje of maak een map op je computer, net wat jij het makkelijkst vindt, en schrijf de antwoorden op onderstaande vragen op:
- Waar ben ik goed in?
- Wat zijn mijn talenten?
- Wat doe ik graag?
- Waar liggen mijn interesses?
- Waar krijg ik energie van?
- Wat wil ik, naast inkomen, uit mijn werk halen?
- Aan welke voorwaarden moet mijn werk voldoen om bij mij te passen?
- Wat is voor mij belangrijk in een job?
Ga ook vooral schrijven, en niet denken. Anders blijft er weer wat meer in je hoofd zitten. En door te schrijven kan je het nalezen en een rode draad ontdekken.
Het zou kunnen zijn dat je focus al zo sterk ligt op dat wat je niet meer wil, dat het moeilijk is om zelf de antwoorden te vinden. Laat eventuele schaamte of trots vallen en laat je bijstaan door een loopbaancoach. Geen overbodige luxe!
Mijn vraag aan jou
Ben jij uit een burn-out geklommen? Wat heeft jou geholpen?
Deel het met ons. Je helpt er zeker iemand anders mee.
PS Het volledige artikel ‘opgebrand’ van Nell van de Ligt lees je hier: http://www.vdab.be/magezine/feb12/burnout.shtml
Eind november 2014 was ik volledig op, letterlijk gecrasht. In april van dit jaar ben ik opnieuw begonnen met werken. In het begin was dat 50%, telkens een halve dag. Sinds vorige week doe ik 70% (twee volle dagen en de rest halve dagen). De eerste weken terug op het werk waren veel zwaarder dan ik me had kunnen inbeelden. Ik dacth dat ik er helemaal opnieuw zou kunnen invliegen, als vanouds. Maar dat bleek helemaal niet te lukken. Ik was blij als ik ’s middags thuis kwam en me in mijn bed kon kruipen. Het gebeurt steeds minder dat ik in de namiddag echt slaap, maar ik probeer me wel bezig te houden met dingen die mij ontspannen.
Sinds kort probeer ik mijn ervaringen neer te schrijven in een blog over mijn burn-out. Deze is te volgen op https://charlysplace.wordpress.com/. De blog is work in progress. Momenteel zit ik nog niet aan het beschrijven van mijn burn-out, maar aan de fases die voorafgingen.
De bedoeling van mijn blog is om andere mensen te helpen om het te voorkomen. De tips die ik heb meegekregen wilde ik niet voor mezelf houden. Want ik weet ondertussen dat er heel wat mensen rondlopen die er niet voor durven uitkomen. En dat is doodzonde. Als we de griep hebben zeggen we dat toch ook ronduit? Waarom zouden we dan niet mogen zeggen ‘het gaat niet meer, ik ben helemaal op?’. Hopelijk hebben jullie iets aan mijn verhaal.
groetjes,
Charlotte
Hoi Charlotte, dank je wel voor het brengen van je reactie. Ik vind het knap dat je er voor uit komt. En ik geloof ook dat het helpt als we er gewoon voor durven en mogen uitkomen. Daarom ga ik je blog ook delen op de Facebookpagina van VrouwKracht. Want voorkomen is beter dan genezen. Heel erg bedankt!
Net gestart met bloggen om mijn burn-out letterlijk van me af te schrijven. Fijn te lezen dat er meer mensen kampen met deze problematiek en niet bij de pakken blijven zitten. Goe bezig!
hoi Sarah, ik wens je heel veel succes met het van je af schrijven. Ik geloof heel sterk in de kracht van schrijven en je gaat met jouw verhaal vast en zeker andere vrouwen een hart onder de riem steken. Als je wil, mag je ook op de Facebookpagina van VrouwKracht je link delen. Toi toi!
Mijn crash dateert van oktober 2014. De aanloop ernaartoe begon zo’n acht jaar eerder. En ik wist heel goed wat ik wilde en wat ik waard was, maar liep op school tegen een muur van onbegrip. Ik was mezelf en kaartte de problemen meerdere keren aan bij mijn directie maar het hielp niet. Nu zijn we twee en een half jaar verder en ik blijf thuis. Voorlopig nog via loopbaanonderbreking maar binnenkort is dat potje op. Op mijn blog vind je heel wat stukjes over burn- en bore-out. Groetjes, Anna Berg
het is heel erg spijtig dat er vaak niet geluisterd wordt. Hopelijk kan je wel ergens een omgeving vinden waar wat jij wil en wat je waard bent ook gezien wordt en je een bijdrage kan leveren. Ik wens je alleszins heel erg veel succes. groetjes, Inge